Jane Austen‒Joannah Tincey: Büszkeség és balítélet – Centrál Színház

Makó közelebb van Jeruzsálemhez, a teotihuacani obszidián kés a reneszánsz brüsszeli csipkéhez, mint a mai Magyarországon élő ember érzelem- és gondolatvilága Jane Austen (1775‒1817) angol írónő Büszkeség és balítéletcímű regényének eszmeiségéhez. Austen kisvárosi visszavonultságban, elszigeteltségben írta a vidéki arisztokrácia életmódját bemutató regényeit a napóleoni háborúk idején. Azt vallotta, három-négy falusi család ideális téma számára. Ebben a műben is. Mr. és Mrs Bennet, elszegényedett arisztokrata házaspár és öt lányuk megélhetése a lányok előnyös házasságától függ, hiszen kis birtokuk férfi örökös híján affektáló, sznob unokatestvérük, William Collins birtokába jut. Az események azzal kezdődnek, hogy a gazdag, fiatal és nőtlen Charles Bingley a falu szomszédságában bérel házat, és nemsokára egymásba szeretnek Jane-nel. Bingley-vel egy időben megérkezik jó barátja, Fitzwilliam Darcy is, egy hatalmas birtok tulajdonosa, aki a második Bennet-lányhoz, Elisabethez vonzódik, de büszke viselkedésével megsérti a lányt – a darab végére ez már nem lesz akadály. 

A fentiekből úgy tűnhet, létezhetetlen, hogy ez a téma bárkit is két másodpercre mint színpadi élmény lekössön. Ám nincs ez így. Joannah Tincey színésznő – gondolom, megelégelve az érett korú színpadi művésznők szereptelenségét – a világirodalom egyik legszebb és máig legnépszerűbb sok szereplős szerelmes-romantikus művéből írt egy darabot 2014-ben két színészre, akik megjelenítik röpke másfél órában az összes szereplő összes történéseit. A színmű Nagy-Britannia több színházában is sikert aratott.

buszkesegesbalitelet

Balsai Móni és Schmied Zoltán (fotó: Horváth Judit)

Hogy a magyar nézőkhöz eljusson, ahhoz szükség volt Puskás Tamásra, aki a Centrál Színház igazgatása mellett járja a világot és jó érzékkel keres darabot színháza és színészei számára. Most is ez történt. A művet Baráthy György fordította s ő volt az előadás dramaturgja is. A mű színpadra állítására Ujj Mészáros Károlyvállalkozott, akit eredményes, több rangos nemzetközi fesztiválon díjazott film rendezőjeként ismerhetünk. Liza, a Rókatündércímű alkotása kontinenseken átívelve aratott sikert, Balsai Mónival a főszerepben, a férfihősök egyik legjelentősebbike pedig Schmied Zoltán. Ők ketten játsszák most a Büszkeség és balítéletminden szerepét.

A legremekebb darab és a legfantáziadúsabb rendezés sem érne semmit, ha nem volna hiteles életre keltő. A két színész jutalomjátékként vezeti fel és éli ezt a sokféle karaktert. Egy másodpercre sem felejtik, hogy ez egy romantikus szerelmi történet, amelynek igazsága kell legyen. Az érzelmek őszinték és átütőek, miközben a sokféle alak sokféle megjelenítése igazán szórakoztató. Ők lubickolnak a szerepekben, a közönség pedig a szellemes és ötletes megjelenítésben. 

JÓZSA ÁGNES

 

NKA csak logo egyszines

1