Hundertwasser. Filozófus, akinek nézetei festőként és építészként létrehozott műalkotásaiban tárgyiasultak is. Lelkülete Antonio Gaudíhoz köti, aki a tárgyaiban és eszközeiben a természettől eltávolodott embert vissza akarja téríteni-vezetni a természethez. Gaudí olyant épített, ami szinte össze- és egybefolyik a természettel. (A Park Güell a legjobb példa erre.) Hundertwasser továbblép ennél. Ő az embertelen épületformákat – gondoljunk csak a lélektelen sorházas lakótelepekre – alakítja barátságossá. Ilyen az 1989 és 91 között átadott Kunst Haus Wienben. Semmi nem szögletes, semminek nincs szabályos formája, még a padlókövezetnek sem. Csupa játékosság. Itt minden, ami volt és szeretett, szerethető volt, új értelmet nyerve hasznosul. Az embermúlt tárgyai beépülnek a környezetbe: a lépcsőkorlát vasdísze lehet a régi csatolós korcsolya, harmincas évekből való csaptelep.

 

24_leibovitz2

 

24_leibovitz3

 

Jól megfér a kortárs művészet ezzel a burjánzó szecesszióval. Rendeztek itt már többek között Andy Warhol- és Picasso-kiállítást is. A fotósok közül pedig láthatták az érdeklődők Man Ray műveit. Most Annie Leibovitz fényképeit nézhetjük meg. Ő 1949-ben született. Édesapja a légierők alezredese volt, így sokat utazott a család, a tánctanár mama és az öt gyerek. A sok utazás sok élmény, s a fiatal lány fogékony volt a világra, amely a hatvanas évek második felében igencsak kinyílt.

 

24_leibovitz33

 

leibovitz4

A beatnemzedék szabad érzelmei és a zene az egész világnak új életérzést adott, amelyet fotókon Annie Leibovitz dokumentált. A Rolling Stone Magazine-nak dolgozott, majd az együttesnek magának is. S ennek a korszaknak nagy alakjait jórészt az ő felvételeiből ismerhetjük (például Ginsberget, a költőt). Ő készítette az emblematikussá vált fotót John Lennonról és Yoko Onóról az ágyban. De nem csak művészekről készített portrékat. Ezen a kiállításon több olyan képet is látunk, amelyeken politikusok szerepelnek, az egyiken például Bill Clinton, a másikon George Bush és kormánya, csupa mosolyba merevedett arc, üres tekintetű szemek. De megörökítette Nelson Mandelát is kiszabadulása után, aztán a művészek közül a terhessége utolsó szakaszában járó Demi Moore-t vagy éppen Jack Nicholsont. Egyik kedvenc képem, amelyen Whoopi Goldberg fekszik felülről fényképezve egy tejjel tele fürdőkádban.

 

24_leibovitzfotok.wojciechowski


Szokatlanul sok a magánjellegű, néha kifejezetten intim fotó a fényképésznő családjának mindennapjairól. Láthatunk itt családi ünnepeket, kirándulásokat a tengerhez, megindító képeket az apa haláláról és felvételeket a három lány születéséről, ezenkívül fotókat izraeli, szarajevói utazásokról. Aztán gyönyörűek a Susan Sontagot ábrázoló képek, amelyek a rákkal való húsz évnyi harcot dokumentálják, a sorssal való szembenézést, a küzdelmet.

 

 

24_leibovitztesvereespapa


A fényképek az 1990 és 2005 közötti évek hivatalos megbízásainak és magánéleti történéseinek hiánytalan krónikájává állnak össze. Életmű-kiállítás és személyes napló is egyben a Kunst Haus Wienben bemutatott tárlat.

Mindenki készíthet és jóformán mindennel, a camera obscurától kezdve a telefonig, fényképeket. Készít is. Nagyon elkedvetlenítő. Hogy a fotó, a dokumentumfotó is művészet lehet, azt ilyen kivételes életművek bizonyítják, mint Annie Leibovitzé.

 

JÓZSA ÁGNES

 

NKA csak logo egyszines

1