Budapesten az angol Macskák

 

A világkörüli turnén szereplő londoni CATS előadás ősszel Budapestre is ellátogat: november 17. és 19. között négy alkalommal lesz látható a Syma csarnokban.

Andrew Lloyd Webber musicalje – amely T. S Eliot Macskák könyve című versciklusán alapul – a Brodway és a West End egyik leghosszabb ideje futó és legsikeresebb produkciója, ötvenmillió néző látta világszerte. A turnézó CATS is már több mint háromszáz városban bűvölte el nemcsak a nézőket, hanem sajtóvisszhangok szerint a kritikusokat is. (Magyar változata egyébként, a Madách színházi Macskák szintén a rekorderek között van: harmincnegyedik éve játsszák telt házakkal.)

Az eredeti előadás most először érkezik Budapestre. A macskák és a musicalek rajongóinak különleges alkalom kínálkozik arra, hogy az angol szuperprodukcióban ismét találkozzanak emberi tulajdonságokkal is felruházott, világslágerré lett melódiákat megszólaltató négylábú kedvenceikkel. A vendégjáték meglepetést is tartogat: Webber két új dalt írt a musicalhez, amit a nézők most hallhatnak majd először Budapesten.

A Syma csarnok novemberi előadásaiban a CATS angol szövegét magyar fordításban is követni lehet majd a kivetítőkön.

 D. A.

 

P3310082

Köszönjük mindazoknak, akik fizikailag vagy csupán lélekben, de velünk voltak március 30-án a Criticai Lapok fennmaradása érdekében rendezett esten a Centrál Kávéházban!

Köszönjük a művészeknek, akik vállalták a fellépést, s a szimpatizánsoknak, drukkereknek, érdeklődőknek a részvételt.

Aki valamiért lemaradt erről az alkalomról, az ősszel pótolhatja az elmulasztott lehetőséget. Addig is a következő számlaszámon támogatható a Criticai Lapok:

Criticai Lapok Alapítvány 11991102-02163835-00000000

 

 

Gyerekszínházi FelhívásA Marczibányi Téri Művelődési Központ (II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft.)

2015. november 9-15. között ismét megrendezi a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlét.

A szemlére 2013. január 1. után bemutatott előadások nevezhetők, amelyek nem szerepeltek

2014-ben a Kaposvári Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén.

A fesztiválon – korosztályi és műfaji megkötött­sé­gek nélkül – igényes, formanyelvi gazdagságot tükröző, utaztatható, kis technikai igényű, kamarakörülmények között is játszható produkciókat muta­tunk be, beleértve az ún. csecsemőszínházi, a tantermi és beavató színházi, illetve a színházi nevelési előadásokat is.

A Szemlére történő válogatásnál a színházi-művészi minőség mellett figyelembe vesszük azt is, ha a produkcióhoz a gyerekek, fiatalok életkorának megfelelő, színvonalas feldolgozó program társul. Egy társulat, illetve alkotó több produkcióval is nevezhet.

SZIMPÓZIUM Székely Csaba: BÁNYAVIDÉK-trilógiájáról  

Pécsi     Művészetek és Irodalom Háza - 2014. március 13-án, de. 10.00   órakor

 

Székely Csaba Bányavidék-trilógiájának előadásait láthatja a közönség 2014. március 10-én, 11-én és 12-én Pécsett - négy színház összefogásának eredményeként.  10-én a BÁNYAVIRÁG tekinthető meg a Pécsi Harmadik Színház előadásában – Vincze János rendezésében, majd 11-én a Pécsi Nemzeti Színházban a BÁNYAVAKSÁG - a Pécsi Nemzeti Színház és a kaposvári Csiky Gergely Színház közös produkciójában, Bérczes László színrevitelében, végül a trilógia harmadik részét, a Csizmadia Tibor által rendezett BÁNYAVIZet - a budapesti Szkéné Színház mutatja be 12-én a Harmadik Színházban. 


 

A darabokról, továbbá azok színpadi megvalósításáról tanácskoznak március 13-án, de. 10.00 órától 14.00 óráig a Művészetek és Irodalom Házában a produkciók alkotói felkért előadók, elemzők, hozzászólók közreműködésével, a szerző, Székely Csaba jelenlétében.

A felkért előadók:          Kovács Dezső kritikus

                                       Lőkös Ildikó dramaturg

                                       Nagy Imre egyetemi tanár

                                       P. Müller Péter egyetemi tanár

                                       Radnóti Zsuzsa dramaturg

                                       Szűcs Katalin Ágnes színikritikus

 

A szimpózium nyilvános, minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezők.

A szimpózium programja:

10.00 Simon István köszönti a jelenlévőket, majd felkéri Székely Csabát, a trilógia szerzőjét, beszéljen a művek keletkezéséről

10.05 Székely Csaba a trilógia keletkezéséről

10.20 Simon István felkéri Radnóti Zsuzsa dramaturgot, majd dr. Nagy Imre egyetemi tanárt

 a három dráma kritikai elemzésére

10.25  A pesti magyar komédia és Székely Csaba trilógiája. Radnóti Zsuzsa előadása

10.40 „Nyelvállapot és beszédalakzatok Székely Csaba Bánya-trilógiájában” - dr. Nagy Imre egyetemi tanár előadása

10.55  „A kinyíló szöveg” - Lőkös Ildikó dramaturg a három darab színreviteléről  

11.10 Hozzászólások – érdeklődő résztvevők   

 

******

12.00 P. Müller Péter egyetemi tanár kritikai elemzése a három produkcióról

12.15 Szűcs Katalin Ágnes kritikusnak, a Criticai Lapok főszerkesztőjének hozzászólása

12.30 „ A groteszk alakváltozatai Székely Csaba-színjátékokban” -  Kovács Dezsőnek, a KRITIKA c. folyóirat szerkesztőjének referenduma

12.40  Az előadások rendezőinek (Bányavirág: Vincze János, Bányavakság: Bérczes László, Bányavíz: Csizmadia Tibor), jelenlévő színművészeinek hozzászólása, véleménye P. Müller Péter moderálásával

 

           

 

2014 plakat mindenuttno-1 A Pinceszínház Pedig én jó anya voltam című előadása után Pogány Judittal és szakértőkkel beszélget a Mindenütt nő! rendezvénysorozatának keretében Szűcs Katalin Ágnes, a Criticai Lapok főszerkesztője.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

NKA csak logo egyszines

1