díjátadó - legjobb előadás

A POSZT Legjobb előadásának díját a Víszínház Jóembert keresünk című előadásának ítélte a szakmai zsűri. A díjat Eszenyi Enikő, az előadás főszereplője s a színház igazgatója, valamint Fesztbaum Béla vette át Pécs város polgármesterétől, Páva Zsolttól. A díjátadáson Szkárossy Zsuzsa fotózott.

Béres IlonaBéres Ilona a POSZT Off-programjában is bemutatta a Pocz Alaine Asszony a fronton című művéből készült monodrámát, mely a Rózsavölgyi Szalon repertoárjának nagy sikerrel játszott darabja. Szkárossy Zsuzsa fotói az Off-programok közül villantanak fel néhányat, no meg az "off-off" programokból, illetve kulisszákon innenről és túlról.

szakmain a karzatBeszélgetések az előadásokról, felolvasó színház, könyvbemutató - Szkárossy Zsuzsa itt látható fotói a POSZT szakmai programjain készültek. A képen Lőkös Ildikó dramaturg, Egri Márta, a színészzsűri tagja és Dobák Lívia dramaturg a "karzaton", azaz a lépcsőn a Palatinus Szálló volt sörözőjében, a szakmai beszélgetések helyszínén.

DSC 9517

 A POSZT-on rendezte meg immár negyedik alkalommal Látványtér című kiállítását a MALÁT, a Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága. A tárlatot Egri Márta színművész nyitotta meg, a színpadon játszók s a tervezők egymásrautaltságáról beszélve többek közt. A képen (amelyet Szkárossy Zsuzsa készített, az itt következő fotókkal együtt) Kentaur (Erkel László) és Balla Ildikó tervezők valamint Egri Márta a megnyitón.

 

 

 

 

DSC 8367Az idei POSZT díszvendégét, Bodrogi Gyulát ekhós szekéren tolja a megnyitó helyszínére, a pécsi Színház térre Stenczer Béla fesztiváligazgató és Máté Péter, az Off-programok koordinátora.

Balog József a megnyitónA látszat csal. Közelről például kiderül, hogy ami távolról nemzetiszín pántlikának látszott Balog József MASZK-elnök és Thealter-főszervező kalpagján, az valójában nem az, piros helyett rózsaszínes-narancssárgás, zöld helyett világoskék csík díszíti.

Thealter logóMegértem lassan az idei Thealter-plakát  (egyik) igazságát: ennyi kerékpárost én még Magyarországon sehol nem láttam, mint itt, Szegeden. Tanulom a közlekedést, biciklik elől ugrálás helyett igyekszem tiszteletben tartani a járdára felfestett jeleket. A helybeliek színházba is így járnak, előadások előtt résnyi hely sem marad a Régi Zsinagóga kerítése mellett az odaparkolt bicikliktől. Ami a plakáton szereplő halakat illeti, ha folytatódik ez a nyári monszun, lassan kijjebb merészkedhetnek a Tiszából.

Thealter logóA Thealter tiszteletére még a villamosok is megálltak Szegeden ‒ mondhatnám, de nem lenne igaz. Pedig tényleg leálltak egy órára a megnyitó délutánján, de valami más csaphatta ki a biztosítékot, nem ez a nyárközépbe huszonkettedszer is belesimuló fesztivál. Ami 2012-ben kétszeresen is feszt(ivál), hiszen a neve Thealter Fesztre változott, jelezvén, hogy a MASZK Egyesület és a Független Előadó-művészeti Szövetség közös rendezvénye az idei.

 

NKA csak logo egyszines

1