Sokakhoz hasonlóan engem is mélységesen megrendített a földrengés, amely nemrégiben Haitin pusztított. A televízióban és az interneten látott képeket nézve felmerült bennem a kérdés, hogy az előadóművészetek közül vajon melyik volna képes egy ilyen mértékű kataklizma emberi dimenzióját kifejezni? Melyik művészeti ág kelthet anélkül részvétet, hogy puszta szánakozást váltana ki, együttérzést úgy, hogy nem csap át moralizálásba, illetve melyik volna leginkább alkalmas a súlyos sérülések és amputáció okozta fizikai fájdalom visszhangjának saját testünkben való felkeltésére? Azon tűnődtem, hogyan lehetne színpadra vinni nem csupán a haiti emberek szenvedését, hanem a rezilienciájukat1 is.

Arra jutottam, hogy a báb volna a legmegfelelőbb ennek a tragédiának a közvetítésére. Tehetetlensége, sebezhetősége, de ugyanakkor tisztaságának ereje és ártatlansága különleges, bensőséges kapcsolatot teremt a néző és a báb között. Ez valószínűleg a bábművészet színházzal és filmművészettel szembeni legfőbb előnyéből fakad: a színész mindig szerepet játszik, a báb viszont kizárólag önmagát képes adni. A színésszel ellentétben a bábon elkövetett kegyetlenség nem színlelt, mert valóban elszenvedi, ha zsinórjait levágják, ha megütik, kigúnyolják, megalázzák vagy megcsonkítják. Utána azonban megjavítható, megragasztható és máris talpra áll, mintha új volna.

Ez a valóságosság csodálatos hatalommal ruházza fel a bábot: alkalmas a végzet csapásaival való szembeszállásra és rendelkezik a szükséges bátorsággal a világ romokból való újjáépítéséhez.”

 

ROBERT LEPAGE

 

1 Általános meghatározás: Rugalmas ellenállási képesség, azaz valamely rendszernek – legyen az egy egyén, egy szervezet, egy ökoszisztéma vagy éppen egy anyagfajta – azon reaktív képessége, hogy erőteljes, meg-megújuló, vagy akár sokkszerű külső hatásokhoz sikeresen adaptálódjék. A reziliencia lényegében azt a tulajdonságot vagy helyesebben képességet jelöli a pszichológiában, hogy az ember gyorsan vissza tudja nyerni eredeti, jó állapotát testi-lelki szenvedés, illetve nehéz élethelyzetek átélése után.

 

 

 

 

NKA csak logo egyszines

1