Khell Csörsz bronz plakettet nyert a 2001 májusában Novi Sadban megrendezett 12. nemzetközi díszlet és jelmez triennálén a Katona József Színház A vihar címû elõadásához készített díszlettervéért.

A díjat a mûvész távollétében - miként az a mellékelt levelezésbõl kitûnik -, a magyar külképviselet egy munkatársa vette át.

A díj mind ez idáig nem kapott semmiféle nyilvánosságot, az azt átvevő külképviselet nem értesített senkit. Az ország megítélése, a központilag kialakítandó országimázs szempontjából, úgy látszik, elhanyagolható, hogy egy magyar művész nemzetközi megmérettetésen díjat nyer. Nyilván mások az ország jó híre öregbítésének a kritériumai, s tán a célközönség sem a nagyvilág, a nemzeti önbecsüléshez pedig, úgy tűnik, nem tartoznak hozzá az efféle eredmények azok szemében, akik hivatottnak érzik magukat az országkép formálására.

Khell Csörsz az elismerést végül némi nyomozás és okvetetlenkedés után egy színházi próba előtt, nejlonszatyorból előhúzva, de kézhez kapta. Gratulálunk!

SZ. K.


 

NKA csak logo egyszines

1