Egy CD-kiadó megszûnt. Erõtlen pénzforgalmi adatai ellenére rangos prózai, illetve verslemezeivel tûnt ki, amelyek közül most az egyiknek, a Lásd, kisfiam... címû - a boltokban még mindig kapható - lemez egyetlen versének, a Hajnali részegségnek recenziójával búcsúzunk a Hangadó nevû megszûnt kiadótól.

Vers nyolc percben és tizenhat másodpercben - Máté Gábor előadásában. Más színész több időt kíván. Vagy kevesebbet. Sinkovits Imre a Qualiton talán húszéves kis bakelitkorongján hat perc ötven alatt mondja el ezt a Kosztolányi-verset, hiszen ki-ki a saját színészi fantáziájának mértékegységeivel mér. Kosztolányi Hajnali részegsége megéri jól gazdálkodni a másodpercekkel, hiszen e hajnali látomás élményével ugyanazt az életérzést sugározza, néhány perc alatt, mint a francia irodalomban Marcel Proust teszi Az eltűnt idő nyomában című regényének hosszú, kitartó lelki ásatásával. Proust a gyermekkor központú világképet tárja fel az irodalomban, s amit sokféle gondolatkötegével igyekszik megértetni, azt Kosztolányi képes egyetlen versbe foglalva sugallni.

Máté Gábor a legmodernebb Kosztolányi-értelmezéssel ajándékozza meg hallgatóit. Mellőzi a fűtött előadói hangvételt, a kosztolányis szomorúságot, ehelyett a társalkodó ember elbeszélő stílusában indít, úgy mondja a verset, mint egy kellemes, izgalmas felfedezést, pátosz nélkül, friss, délelőtti hangulatban, talán egy jóleső kávé mellett. De érdekes is ez! - sugallja a hangja, de az az érdekesség - felfedezés! Előhívja és társalogva továbbadja gyermekkori emlékét: "Mint anyám paplanja, az a kék folt...". Aztán finom sejtetés következik: "Szájtátva álltam, s a boldogságtól föl-fölkiabáltam...". E racionális elbeszélőnek itt elcsuklik a hangja, és picit elsírja magát, mert e pillanatban fölvillan előtte, és új értelmet kap az egész eddigi élete. Ebben a színészileg remekül felvezetett két másodpercben megjelenik a modern kor egyik ellentmondása: a racionális gondolkodás felszíne alatt igenis mély emberi érzésvilág húzódik meg. És működik is. A racionalitás - álarc! A cinizmussal álcázott szív néha a kőkemény életen is átragyoghat.

Földessy Dénes

 

NKA csak logo egyszines

1