A gazdagságot legtöbben pénzben mérik, pedig annak van talán a legkevesebb köze a dologhoz. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Múzeumii Osztályának fotótára több mint félmillió tételt számlál. A Fényképek a magyar színháztörténet előadásait, eseményeit, szereplőit dokumentálja. A történeti fotótár 1952, vagyis az Intézet megalakulása óta gyűjti a fotókat. A tér kilencven százalékban magyar előadások és színházi alkotók felvételeit tartalmazza. A XIX. század utolsó harmadából a magyar színház történetét már az egykori fényképfelvételek is megörökítik – a korszak legnevesebb fényképészei (Luckhardt – Bécs, Veress – Kolozsvár, Gondy és Egey –Debrecen, Lengyel –Veszprém, Brockmann – Drezda, és Jászai Mariról 1863-ban Koller Cs. és K. udvari fényképész készít felvételeket). A Műtermi fényképezés után a XX. század elejére kialakult a portréfotózás,  elterjedt a reklám jellegű beállított fotó, s megjelentek a próbákon és az előadásokon készült felvételek, a társadalmi eseményeken készített pillanatképek.

Hát nem gazdag az, aki a több mint félmilliós kinccsel nap mint nap találkozik, azt kutatja, feldolgozza? Kezei között – kesztyűs kezei között, mert a fényképekhez, különösen az üvegnegatívokhoz csak így szabad nyúlni – megfordul az egész magyar színháztörténet, a csodálatos színészek és színésznők szerepeikben és civil arcukkal is.

Füle Péter negyven éve dolgozik a Színházi Intézet fotótárában. „Képek és arcok tízezrei vannak a fejemben, nem tudom megunni őket. Még mindig izgalomba hoznak az új, ismeretlen felvételek. Tíz évvel ezelőtt (minden hátsó szándék nélkül) megajándékozott a munkahelyem egy fényképezőgéppel. Azóta dokumentációs célból (!) mindenkit lefényképezek, aki belép a Történeti osztályra. Fotóművész persze nem lettem, de minek is, a »modellek« adják önmagukat (én legfeljebb csak mosolyt csalok az arcukra)” – vallja. Füle Péternek ezekből a fotóiból nyílt kiállítása a Színházi Intézet folyosóin, melyet Duró Győző nyitott meg. A képeken sok-sok szeretetteli arc, szeretettel megörökítve.

Íme a példák:

AZ ÖSSZEÁLLÍTÁST KÉSZÍTETTE: JÓZSA ÁGNES

 

NKA csak logo egyszines

1