jelenetek2-1

Legfrissebb bemutatójával és a tavalyi évad sikerdarabjával mutatkozik be március 4-én és 5-én a nagyváradi Szigligeti Színház társulata a budapesti József Attila Színházban. A nagy Romulus és a Jelenetek egy kivégzésből egyaránt az egyén és a hatalom viszonyát járja körül.

Friedrich Dürrenmatt: A nagy Romulus (tragi)komédia - 2013. március 4. hétfő este 7 óra

Howard Barker: JELENETEK EGY KIVÉGZÉSBŐL - 2013. március 5. kedd este 7 óraFriedrich Dürrenmatt: A nagy Romulus (tragi)komédia

2013. március 4. hétfő este 7 óra

A birodalom sorsa már eldőlt. Ami egyszer kinőtte ambícióit, annak törvényszerűen buknia kell. Mit tehet ilyenkor az utolsó római császár? Türelmesen kivár, tyúkokat tenyészt, és túlad a lomokon; a hivalkodó hatalom, az egykor civilizációként becézgetett történelmi kirakat haszontalan maradványain. „Politikai belátásom a semmittevés” – vallja a pojáca, s leszámol magával a politikával is. Keserű komédia, aktualitása éppen időtlenségében érhető tetten, sokat ismételt (drámai) helyzet, amelyben a korszak fölülírja magát az embert.

Az előadást a Szigligeti Társulat művészeti vezetője, Szabó K. István rendezte, zenéjét a nagyváradi születésű Horváth Károly írta, címszerepét a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Jászai-díjas művésze, Szélyes Ferenc alakítja. A József Attila Színház közönsége a produkciót négy nappal a nagyváradi bemutató után láthatja.

Howard Barker: JELENETEK EGY KIVÉGZÉSBŐL

2013. március 5. kedd este 7 óra

A Jelenetek egy kivégzésből című dráma központi alakja Galactia, a velencei festőnő, akit a dózse azzal bíz meg, hogy megörökítse a lepantói csatát (1571 – az Oszmán Birodalom ellen vívott háborúk egyik híres tengeri csatája, melynek során a Velencei Köztársaság, az V. Piusz pápa által vezetett Pápai Állam, Spanyolország, a Genovai Köztársaság, a Savoyai Hercegség és a Máltai Lovagrend szövetsége döntő csapást mért az oszmán flottára). Galactia azonban öntörvényű művész, aki a „fényes diadalt” szörnyű mészárlásnak tekinti és akként is ábrázolja. A képet a megrendelők egy „előre kitervelt, obszcén provokációnak” tartják. Galactiát bebörtönzik, és a szeretőjét, Carpetát bízzák meg egy „ellenfestmény” megalkotásával.

„Az állam műalkotásokat rendel. Mekkora szabadsága van ebben az esetben a művésznek? Viszonyulhat-e kritikusan a hatalomhoz, amikor azt kérik tőle, hogy dicsőítse, ünnepelje azt? Lehet-e úgy ábrázolni egy jelentős tengeri csatát, amely »megmentette« Európát, mint egy közönséges mészárlást? A megrendelés nem csak a témát határozza meg, egy adott látásmódot is a művészre kényszerít? Csak a tudását vagy a lelkiismeretét is megvásárolják?” (Theodor Cristian Popescu rendező)

Az előadást Theodor Cristian Popescu állította színpadra, Galactia szerepében Ráckevei Anna látható.

A határon túli színházi sorozat az Égtájak Egyesület szervezésében, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Magyar Művészeti Akadémia, valamint a Szerencsejáték Zrt. támogatásával valósul meg.

 

NKA csak logo egyszines

1