Más hogyan csinálja? Nézzünk bele mások, más színházi műhelyek munkájába!

Alapleckék, műhelytitkok – ami tanulható, és ami nem tanulható, de talán elleshető

 2014. február 15. szombat 9.00

módszertani nap a színházi alkotómunkáról többet tudni akaróknak

a Marczibányi Téri Művelődési Központ és a Magyar Drámapedagógiai Társaság szervezésében

TÁMOP 3.2.3-08/2-0002 projektfenntartás keretében

 

Helyszín: Marczibányi Téri Művelődési Központ (1022 Budapest, Marczibányi tér 5/A)

www.marczi.hu, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. www.drama.hu, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Előadók: Benkő Ágnes (Vig Ágnes) koreográfus, mozgástanár; Lukács László drámatanár, rendező, a Kompánia Színházi Társulat és a Back to Babylon Nemzetközi Színházi Stúdió vezetője; Tasnádi István drámaíró, rendező; Tegyi Tibor rendező, drámapedagógus; Török László rendező, drámapedagógus

A nap moderátora: KIS TIBOR Csokonai-díjas gyermek- és diákszínjátszó-rendező, drámatanár

9.00-10.00

TESTTUDAT ÉS KOORDINÁCIÓ

Technikák és gyakorlatok, a próbafolyamat és az előadás mozgáselemeinek alapjai.

Sajátélményű mozgástrénig Benkő Ágnes (Vig Ágnes) vezetésével, és azoknak is, akik csak nézni szeretnék.

10.30-11.30

AZ IMPROVIZÁCIÓ-ALAPÚ ELŐADÁSKÉSZÍTÉS

A work-in-progress módszer folyamata, metódusa és technikái, amikor nincs drámai alapanyag, hanem egy kiinduló ötletből párhuzamosan készül el a szövegkönyv és az előadás.

Tasnádi István előadása

12.00-13.30

ZENE ÉS RENDEZÉS – A rendező mint komponista

Zenei szerkesztésmód alkalmazása egy színházi előadás létrehozásában.

Előadások zeneiségének kialakítása saját fejlesztésű gyakorlatok és nemzetközözi színházi műhelyek kísérletei és tapasztalatai alapján.

Lukács László előadása és tréningje

A foglalkozáson közreműködnek a Kompánia Színházi Társulat tagjai.

14.00-15.30

A SZÍNPADRA ÁLLÍTÁS ELŐKÉSZÜLETEI

Az alapprobléma: Miről játsszunk? Ha ezen túljutunk, ott a következő probléma: hogyan álljunk neki a színpadra állításnak? Egyből mégsem lehet szerepet osztani és jeleneteket próbálni! Akkor álljunk neki ötletelni! Van egy történet (hívhatjuk mesének is), amit el kell fogadtatnunk, meg kell szerettetnünk a gyerekekkel. Közben számtalan ötlet a felszínre kerül, ami a későbbi munkánkat segíti meg. 

Most is ezzel foglalkozunk: egy történetből kiindulva a színpadra álmodás folyamatát nézzük meg - két órába sűrítve egy féléves folyamatot (vagyis a lehetetlenre teszünk kísérletet).

Tegyi Tibor előadása és tréningje

16.00-18.00

KÖTÉLTÁNC

Az egyik Lajtorja-előadás  kezdő képében egy fehér inges fiú a földre tett kötélen haladva egyensúlyoz.

A mindenkori előadások létrehozásakor a csoportvezető témák, szimbólumok, élethelyzetek, vendégszövegek között lejti kötéltáncát, hogy valami érvényesre leljen, s arról megpróbáljon színházszerűen szólni. Egy – az életjáték és a szerkesztett játék jellegzetességeit ötvöző – Lajtorja-darab műhelypillanatainak alkotó jellegű felelevenítésével várom a résztvevőket egy kis önkéntes „kötelezésre”. Lajtorja-darab kapcsán szeretnék   különböző rendezői, tanulási helyzeteket bemutatni és felkínálni.

Török László előadása és tréningje

 

Jelentkezés és részvételi díj

 RÉSZVÉTELI SZÁNDÉK BEJELENTését Juszcák Zsuzsa várja február 9-ig a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen, és kérjük, itt jelezze, ha valamelyik foglalkozáson aktív résztvevőként szeretne közreműködni. Javasoljuk, hogy a mozgástréning - aktív résztvevői - a szabad mozgást nem akadályozó ruhában vegyenek részt.

 

Részvételi díj egész napra: 3000 Ft; A Magyar Drámapedagógiai Társaság tagjainak: 1500 Ft

Belépődíj egy programra: 800 Ft

A Társaság tagságába jelentkezés: Kondás Réka - Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet, tagdíj egy évre:

2000 Ft

A részvételi díj befizethető átutalással (február 13-ig) vagy a rendezvény napján készpénzben 8.30-tól.

 Bankszámlaszám: II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft., 12001008-01351837-00100005 Raiffeisen Bank, kérjük, tüntesse fel: „Színházi Lecke” és  a  számlázáshoz a nevét és a címét.  

Az átutalásról szóló bizonylatot kérjük, hozza magával.

 

A rendezvény ideje alatt a Tintakő művészetpedagógiai könyvesbolt könyvei, módszertani anyagai megvásárolhatók.

 

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiuma, Budapest Főváros II. Kerület Önkormányzat

A módszertani napot ajánljuk:

gyerek- és diákszínjátszó csoportvezetőknek, -rendezőknek; drámatanároknak; színházi neveléssel foglalkozóknak; független színházi műhelyek munkatársainak; színház- és drámaszakos hallgatóknak; művészeti iskolák tanárainak; színi stúdiók tanulóinak; közművelődési szakembereknek; szakmabeli és szakmán kívüli érdeklődőknek

 

NKA csak logo egyszines

1